Cyber napadi su ozbiljna, skupa i sve više rastuća prijetnja organizacijama, vladama i društvu općenito. Srećom, postoji standard upravljanja informacijskom sigurnosti ISO 27001 koji pomaže u predviđanju i sprječavanju opasnih napada.
Razvijanjem digitalnog svijeta, razvijaju se i Cyber napadi koji su sve sofisticiraniji i mogu prouzrokovati ozbiljnije posljedice na poslovanje organizacije. Cyber napadi mogu se razlikovati od hakiranja sustava i društvenih medija, phishing napada, zlonamjernih softvera uključujući ransomware, krađe identiteta ili napada uskraćivanjem usluge. Takvi napadi najprije uzrokuju financijske štete i razaranja od kojih se teško oporavljaju i one najveće organizacije. Prema istraživanju softverske tvrtke za računalnu sigurnost, McAfee, trošak Cyber napada je u porastu te je u 2020. godini iznosio oko 1 trilijun dolara. Pandemija COVID-19 je također pogodovala sve većem rastu Cyber napada budući da se veliki dio poslovanja u zadnjih dvije godine odvijao online.

RJEŠENJA ZA CYBER NAPADE

Međunarodni standardi pružaju rješenja, omogućujući organizacijama da uspostave okvire i sustave za procjenu i upravljanje situacijom i mogućim incidentima. Prvi korak u borbi protiv kibernetičkog kriminala je poznavanje rizika s kojim se organizacija suočava a zatim je važno odrediti kontrole koje će se primjenjivati za ublažavanje rizika.
Kada je u pitanju Cyber napad, najbolji savjet je biti spreman jer se napadi mogu dogoditi bez iznimke, bilo kada i bilo gdje te se nikada ne mogu predvidjeti. Najefikasnija zaštita za Cyber napade je ISO 27001, standard za upravljanje informacijskom sigurnosti čije se novo izdanje očekuje u drugoj polovici 2022. godine koje će biti još prilagođenije zahtjevima današnjeg svijeta informatičkog poslovanja.

Više o sustavu upravljanja informacijskom sigurnosti prema ISO 27001 standardu pročitajte na našoj službenoj stranici. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite implementirati ISO 27001 standard kontaktirajte nas putem naših službenih kontakata.