Upravljanje sigurnošću hrane bitno je za sve proizvođače hrane i pića bez obzira na veličinu poduzeća. Svi dijelovi prehrambenog lanca trebaju učinkovito upravljanje za zdravlje i dobrobit potrošača. Sigurna proizvodnja hrane i pića u cijelom prehrambenom lancu ključna je za svjetsku ekonomsku stabilnost.

Poduzeća imaju inherentnu odgovornost osigurati da su svi proizvodi sigurni za konzumaciju. Kada dođe do povrede sigurnosti, može doći do strašnih posljedica za potrošače, trgovce, druge organizacije u opskrbnom lancu ali i Vas kao proizvođača. To može rezultirati tužbama, skupim pravnim troškovima, štetom za Vaš brend kroz negativan publicitet, izgubljenim prilikama za poslovanje i gubitkom potrošača. Stoga je važno izgraditi povjerenje potrošača, zbog čega je standard ISO 22000  ključan za sve tvrtke koje se bave hranom i pićem. Standard potrošačima pokazuje da ozbiljno shvaćate sigurnost hrane i da imate uspostavljene sustave upravljanja njihovom sigurnošću.

Prednosti ISO 22000

Tvrtke svakodnevno proizvode hranu i piće i transportiraju proizvode diljem svijeta. Stoga uvijek postoji rizik od kontaminacije tijekom tog procesa. Važno je ispuniti zakonske obveze prema potrošačima i ostati konkurentan. ISO 22000 pomaže u smanjuju tih rizika.

Svaka organizacija koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda trebala bi znati koje prednosti ISO 22000 ima na proizvodnju, skladištenje i distribuciju hrane. Brojne su prednosti, a one najvažnije su:

  • Bolja sigurnost hrane;
  • Konkurentska prednost u odnosu na konkurente bez ISO 22000 standarda;
  • Poboljšane marketinške prilike za rast organizacije;
  • Minimiziranje incidenata i rizika vezanih uz sigurnost hrane;
  • Izgradnja povjerenja potrošača i povjerenja u brend organizacije;
  • Veća zaštita od lažnih optužbi za trovanje hranom;
  • Nove poslovne mogućnosti s organizacijama koje će raditi samo s ovlaštenim organizacijama;
  • Kontinuirano poboljšanje procesa sigurnosti hrane u cijelom poslovanju;
  • Jednostavna integracija s drugim sustavima upravljanja kao što je ISO 9001 za maksimalno osiguranje kvalitete. To vam omogućuje da sve sustave upravljanja tretirate kao jedan sustav;

Biti u skladu sa zahtjevima ISO 22000 standarda pokazujete svijetu da ste ozbiljni po pitanju sigurnosti hrane. Omogućuje Vam da identificirate odgovornosti, aktivnosti i vremenske okvire za izradu plana sigurnosti hrane. A putem redovitih audita možete identificirati što se ne radi ispravno ili nema smisla u provođenju zaštite.

Certifikacija koristi Vama, Vašim zaposlenicima a najviše Vašim potrošačima. Imat ćete kratkoročni i dugoročni pozitivan učinak na uspjeh organizacije.

Kontaktirajte nas za više informacija o implementaciji ISO 22000 certifikata. Mi smo stručnjaci za ISO te Vam možemo pomoći kako razviti svoje poslovanje da biste dosegnuli svoj puni potencijal.

Vijest preuzeta:

https://qice.co.nz/blog/why-all-food-and-drink-companies-need-iso-22000/ (02.03.2023.)