OHSAS 18001/ISO 45001 – Sigurnost na radu

Pozitivan i aktivan odnos prema sigurnosti zaposlenika i zaštiti na radu važan je pokazatelj poslovne uspješnosti!

OHSAS 18001:2007/ISO 45001Norma OHSAS 18001 osigurava sigurnu radnu okolinu, povećava zadovoljstvo i efikasnost svih zaposlenika, identifikaciju i kontrolu zdravstvenih i sigurnosnih rizika, smanjenje potencijalnog rizika od nezgoda, smanjenje broj dana bolovanja, potpunu usklađenost sa zakonskim propisima te u cijelosti poboljšanje poslovanja i imiđa poduzeća.

Tijekom 2014.g. izašao je nacrt norme ISO 45001 koja će zamjeniti dosadašnju normu OHSAS 18001. Nacrt možete pregledati klikom na link ISO 45001.

Učinkovito upravljanje rizicima za zdravlje i sigurnost na radu smanjuje moguće pojave ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja, a time i moguće troškove organizacije na račun odšteta radnicima te eventualne kazne nadležnih inspekcijskih tijela. Certifikat je potvrda da su rizici za zdravlje i sigurnost na radu u organizaciji u prihvatljivim granicama te da je organizacija usklađena s zakonskim zahtjevima.

Kako uspostaviti OHSAS 18001?

Aktualna Procjena opasnosti organizacije je polazište za uspostavu sustava pa je treba kritički pregledati i po potrebi revidirati. Za one organizacije koje već imaju uspostavljeni sustav upravljanja kvalitetom, a posebno okolišem proširenje sustava će biti jednostavno jer su zahtjevi kompatibilni.

Na koje organizacije je primjenjiva norma OHSAS 18001?

Ova međunarodna norma može se primijeniti na svaku organizaciju koja želi:

  • uvesti, održavati i poboljšati sustav za upravljanje i kontrolu zaštite na radu i zaštite zdravlja zaposlenika,
  • osigurati usklađenost sa zakonskom regulativom te smanjiti rizik od ozljeda ili obolijevanja zaposlenika,
  • povećati ugled u zajednici i među svojim zaposlenicima,
  • potvrđivanje odnosno certifikaciju svog sustava od strane međunarodnih certifikacijskih kuća.

Zašto OHSAS 18001?

  • smanjenje rizika od ozljeda ili obolijevanja zaposlenika,
  • smanjenje nezgoda, ozljeda i dana bolovanja,
  • poboljšani ugled i stvaranje povjerenja kod zajednice i zaposlenika,
  • smanjenje troškova zbog sudskih tužbi zaposlenika i isplaćenih odšteta,
  • kompetitivna prednost.

OHSAS osigurava Vašu pravnu sigurnost zbog poštivanja zakona o zaštiti na radu.

Vrlo je važno da se certifikacijski postupak odvija od strane certifikacijske kuće koja je akreditirana po shemama koje su pod nadzorom IAF-a (engl. International Accreditation Forum – hrv. Međunarodni akreditacijski forum) jer jedino takvi certifikati garancija su prihvaćenosti bilo gdje u svijetu!

Naši konzultanti implementaciju sustava za upravljanje i kontrolu zaštite na radu i zaštite zdravlja zaposlenika realiziraju na način da cjelokupan posao od uvođenja do certifikacije i kasnijeg održavanja sustava maksimalno prilagode, veličini, djelatnosti i specifičnostima Vaše organizacije.

100%-tna prolaznost naših klijenata na certifikacijskim i nadzornim auditima garancija je da će sustav upravljanja u Vašu organizaciju biti uveden profesionalno, kvalitetno u vremenski optimalnim rokovima te prije svega da će sama procedura certifikacije završiti s dobivanjem ISO certifikata.

Ukoliko imate pitanja ili želite implementirati ovaj standard kontaktirajte nas na info@top-consult-grupa.hr.

Top Consult razvio je softver za implementaciju i održavanje ISO standarda "ISO Portal". Softver je izvrsno rješenje za efikasnu implementaciju i održavanje sustava. Sustav upravljanja u Vašoj organizaciji korištenjem ISO portala biti će uveden i održavan na najsofisticiraniji način. Poveznica na ISO portal: www.iso-portal.eu.

Korisni linkovi: