GLOBAL GAP – Standard za poljoprivrednu proizvodnju

GLOBAL GAP – Standard za poljoprivrednu proizvodnju

GLOBAL GAP – Standard za poljoprivrednu proizvodnjuGLOBAL GAP je standard koji se dobrovoljno implementira u stočarskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Prvenstveno je stvoren kako bi pružio informaciju potrošaču na koji način je proizveden određeni poljoprivredni proizvod kojeg kupuje. U današnje vrijeme potrošač želi znati ne samo odakle je proizvod kojeg kupuje, već i njegovu zdravstvenu ispravnost koja se u potpunosti može iščitati na svakom proizvodu pod ovom normom.

GLOBAL GAP norma u sebi detaljno prati proces proizvodnje u kojoj su se poštovala načela standarda kao što su:

  • briga o okolišu, sa minimalnim utjecajem na njega
  • zdravlje životinja
  • integrirana poljoprivredna proizvodnja
  • briga o higijeni u rukovanju prehrambenim proizvodima
  • poštivanje općih zahtjeva zdravlja i sigurnosti zaposlenih u poljoprivredi
  • poštivanje posebnih normativa u postupanju s radnicima

Zašto uspostava norme GLOBAL GAP?

Svi trgovci na malo svježim poljoprivrednim proizvodima zahtijevaju da njihovi dobavljači budu usklađeni sa zahtjevima sigurnosti prehrambenih proizvoda i pozitivnom praksom u proizvodnji.

Sve učestalije brojni potrošači zahtijevaju i proizvode "sa niskim ekološko-socijalnim utjecajem" te garancijom kvalitete. Suvremena proizvodnja danas mora odgovarati na sve veće zahtjeve potrošača prema sigurnosti proizvoda, zdravstvenoj ispravnosti te ekološkoj i društvenoj svijesti. Uvođenjem tehničke norme GLOBAL GAP, omogućuje se čvrsta ugovorna osnova za lakši pristup proizvođača tržištu s jedne strane, te potpuna sljedivost proizvoda za potrošača od police u trgovini natrag do proizvodnog polja s druge strane.

Rokovi realizacije ovise o veličini i kompleksnosti organizacije međutim oni u praksi najčešće iznose od 45 do 90 dana od početka projekta.

Naši konzultanti implementaciju standarda za poljoprivrednu proizvodnju realiziraju na način da cjelokupan posao od uvođenja do certifikacije i kasnijeg održavanja sustava maksimalno prilagode, veličini, djelatnosti i specifičnostima Vaše organizacije.

Ukoliko imate pitanja ili želite implementirati ovaj standard kontaktirajte nas na info@top-consult-grupa.hr.

Top Consult razvio je softver za implementaciju i održavanje ISO standarda "ISO Portal". Softver je izvrsno rješenje za efikasnu implementaciju i održavanje sustava. Sustav upravljanja u Vašoj organizaciji korištenjem ISO portala biti će uveden i održavan na najsofisticiraniji način. Poveznica na ISO portal: www.iso-portal.eu.