FSC CoC – Održivo gospodarenje šumskim resursima

Što je FSC CoC?

FSC CoC – Održivo gospodarenje šumskim resursimaStandard FSC-STD-40-004 FSC CoC, jeste još jedan “risk management” standard, s fokusom na rizicima miješanja drvnih sirovina sa kontroliranih šumskih površina i onih koje to nisu. Osnovna misija je ekološka, sa idejom zaštite brutalne svetske eksploatacije nezaštičenih šuma. Suština standarda se ogleda u uspostavljanju sistema koji će identificirati rizike mješanja sirovina, u aktivnostima organizacije, potom ustanoviti cijeli niz mehanizama kako bi se ovaj rizik maksimalno smanjio. Koncepcija standarda se razlikuje u odnosu na ISO 9001, kao i u odnosu na ISO 14001, ali je kompatibilnost jasna i namjerna.

Prilikom implementacije provode se sljedeće radnje:

 • Upoznavanje sa standardom FSC STD 40-004 (zadnja važeća vezija);
 • Upoznavanje sa procedurom FSC-PRO-20-001 (zadnja važeća vezija);
 • Upoznavanje s ostalim vezanim standardima:
  - FSC-STD-40-004a (zadnja važeća vezija);
  - Germplasm Resources Information Network (GRIN) Taxonomy Species Online Database;
  - FSC-STD-50-001 (zadnja važeća vezija);
  - FSC-POL-01-00;
  - EU Direktiva - EU Timber Regulation (EUTR) 995/2010.

Naši konzultanti izrađuju svu potrebnu dokumentaciju za provođenje certifikacije (nabava, proizvodnja i prodaja): politika, odgovorna osoba, postupak – opis procesa po fazama procesa – nabava, proizvodnja i prodaja, lista proizvoda, dokumentacija i zapisi, praćenje nabave certificiranog materijala, proizvodnja – iskoristivost; prodaja-korištenje certifikacijskog broja i izjave na računima i otpremnicama;
Provedba edukacije za FSC COC sustav i detaljno upoznavanje sa zadnjim promjenama (promjene u 2013. i najava novih).

Top Consult nudi uslugu implementacije standarda FSC CoC s rokovima realizacije koji ovise o veličini i kompleksnosti organizacije međutim oni u praksi najčešće iznose od 60 do 120 dana od početka projekta.

Vrlo je važno da se certifikacijski postupak odvija od strane certifikacijske kuće koja je akreditirana po shemama koje su pod nadzorom IAF-a (engl. International Accreditation Forum – hrv. Međunarodni akreditacijski forum) jer jedino takvi certifikati garancija su prihvaćenosti bilogdje u svijetu!

Naši konzultanti implementaciju sustava za održivo gospodarenje šumskim resursima realiziraju na način da cjelokupan posao od uvođenja do certifikacije i kasnijeg održavanja sustava maksimalno prilagode, veličini, djelatnosti i specifičnostima Vaše organizacije.

100%-tna prolaznost naših klijenata na certifikacijskim i nadzornim auditima garancija je da će sustav upravljanja u Vašu organizaciju biti uveden profesionalno, kvalitetno u vremenski optimalnim rokovima te prije svega da će sama procedura certifikacije završiti s dobivanjem ISO certifikata.

Ukoliko imate pitanja ili želite implementirati ovaj standard kontaktirajte nas na info@top-consult-grupa.hr.

Top Consult razvio je softver za implementaciju i održavanje ISO standarda "ISO Portal". Softver je izvrsno rješenje za efikasnu implementaciju i održavanje sustava. Sustav upravljanja u Vašoj organizaciji korištenjem ISO portala biti će uveden i održavan na najsofisticiraniji način. Poveznica na ISO portal: www.iso-portal.eu.