Kako svijet nastavlja napredovati uz zelenu tranziciju, potrebno mu je više zelenih vještina. Mogu li ISO standardi pomoći u podršci revoluciji vještina?

Program Ujedinjenih naroda za okoliš nedavno je naglasio ključnu važnost izgradnje kvalificirane radne snage u stjecanju zelenih vještina za pokretanje zelene tranzicije. I dok se to događa brže nego ikad prije, još uvijek nije dovoljno brzo.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, procjenjuje se da bi do 2030. u svijetu moglo biti otvoreno 24 milijuna novih radnih mjesta ako se uspostave ispravne politike za promicanje zelenijeg gospodarstva. Mnogi se već sada osjećaju zaostalima zbog trenutne stope napretka. Više od polovice radnika  vjeruje da će im zeleni prijelaz otežati pronalazak posla u budućnosti.

Najbrže rastuće zelene vještine su u upravljanju ekosustavima, politici zaštite okoliša i sprječavanju onečišćenja. Ali uz odgovorno upravljanje okolišem, za učinkovitu zelenu tranziciju također će biti potrebne vještine u čistoj energiji, održivim financijama, izgradnji, tehnologiji i urbanom planiranju. Izvješće LinkedIna posebno spominje poslove kao što su upravitelji voznim parkom, znanstvenici i zdravstveni radnici kao primjeri netradicionalnih zelenih poslova koji će sve više zahtijevati zelene vještine.

Međunarodni standardi mogu pomoći u premošćivanju jaza između potražnje za kvalificiranim radnicima i ponude ljudi s tim vještinama. To je potvrđeno u najnovijem istraživanju LinkedIna, koje ističe da je poznavanje standarda ISO 14001 (upravljanje okolišem) identificirano kao jedna od deset najboljih vještina dodanih profilima članova LinkedIna u posljednjih pet godina.

Jasno je da su međunarodni standardi već ključni za ovu neviđenu metamorfozu tržišta rada. Oni djeluju kao kanali za usavršavanje – kao što je slučaj s ISO 14001 – kao i temelj za učinkovitu komunikaciju i napredak. Kako bi se ubrzalo uključivanje zelenih vještina na radnom mjestu, predlaže se šire korištenje prednosti međunarodnih standarda uključivanjem zelenih vještina u njihov razvoj iz temelja. Uključivanje zelenih vještina u ISO standarde ne samo da promiče njihovo masovno usvajanje, već također omogućuje tvrtkama da jasno identificiraju koje su vještine gdje potrebne, tako da se njihovi radnici mogu kretati tržištem rada sa svrhom.

Kao društvo, svi moramo osigurati da zeleni prijelaz ne koristi samo nekolicini sretnika. Međunarodni standardi mogu pomoći u premošćivanju razlika stvaranjem okvira kojeg se svi mogu pridržavati.

Kontaktirajte nas i uključite se i Vi u prijelaz na zeleno gospodarstvo implementacijom ISO 14001 standarda!

Izvor vijesti: https://www.iso.org/contents/news/2022/12/skills-for-the-green-economy.html (08.02.2023.)