Nedavna istraživanja ukazala su na sve veći problem opadanja mentalnog blagostanja među radnom snagom, nešto što je još više dobilo na zamahu zbog učinaka pandemije COVID-19. Prema istraživanju HSE (Izvršni odbor za zdravlje i sigurnost), 51% slučajeva novih i dugotrajnih zdravstvenih problema povezanih s poslom bilo je uzrokovano stresom, depresijom ili tjeskobom.

To je imalo veliki utjecaj na poslovanje jer je rezultiralo gubitkom od 17,9 milijuna radnih dana. Učinci dugotrajnog rada na daljinu tijekom pandemije također su uzeli danak pa je 17% ispitanih u anketi otkrilo da se sada osjećaju izolirano. Ovaj pad mentalnog zdravlja vjerojatno će se nastaviti još nekoliko godina nakon završetka pandemije.

S obzirom na to da kriza mentalnog zdravlja sve više uzima maha i manjak usluga, tvrtke se moraju pojačati kako bi podržale mentalnu dobrobit svojih radnika, a one tvrtke s ISO 9001 i ISO 45001 mogli bi biti u idealnom položaju da se počnu baviti rješavanjem tim problemom.

ISO 45001 je međunarodna norma za zdravlje i sigurnost na radu. Ima vrlo sveobuhvatan pogled na sigurnost na radnom mjestu, što znači da može pomoći vašoj organizaciji da podrži mentalno zdravlje vaših radnika, kao i njihovu fizičku sigurnost. Zahtjevi ISO-a znače da morate identificirati potrebe, očekivanja i moguće opasnosti svog tima – to uključuje sve moguće stresove na radnom mjestu koji bi mogli negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

Još jedan standard koji vam može pomoći u podršci mentalnog zdravlja na vašem radnom mjestu je ISO 9001, standard za upravljanje kvalitetom. Ovaj standard uključuje naglasak na dobrobit osoblja. Klauzula 7.4 ISO 9001 usredotočuje se na okruženje za rad procesa. To znači da trebate produktivno okruženje za osoblje kako bi mogli raditi najbolje što mogu i proizvoditi dosljednu kvalitetu.

Uspostavljanje mjera za podršku mentalnom zdravlju vašeg tima može vašem poslovanju donijeti velike koristi.

To uključuje:

  • Poboljšano zadovoljstvo zaposlenika
  • Veće zadržavanje osoblja
  • Bolja produktivnost
  • Smanjen broj dana bolovanja
  • Poboljšana poslovna otpornost
  • Poboljšan ugled

Obratite nam se i implementirajte ISO standard u svoju organizaciju i pokažite da brinete za svoje zaposlenike!