Mnogo je mitova oko implementacije ISO 45001 . Prilikom postavljanja sustava upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHSMS) možete naići na njih. Ne dopustite da vas ovi mitovi obeshrabre. U ovom članku pokrivamo pet glavnih mitova kako biste razumjeli razliku između činjenica i fikcije.

Mit 1 – Stvara nepotrebnu dokumentaciju

Ovo je potpuna fikcija. Da, morate dokumentirati informacije za ISO 45001, ali to je u vezi s vašim procesima i načinom na koji oni utječu na OH&S. Kao tvrtka vjerojatno već imate nepisane procese. I starije tvrtke mogu imati dokumente koji ih usporavaju.

Najnovija verzija ISO 45001 ima manje zahtjeva za dokumentaciju. Dakle, trebate dokumentirati samo tamo gdje je to potrebno i relevantno za sustav. Na primjer, za smanjenje rizika i obuku zaposlenika. Kako ćete to učiniti ovisi o vrsti poduzeća i njegovoj veličini. A korištenje tehnologije oblaka može dodatno smanjiti vašu dokumentaciju.

Mit 2 – Implementacija ISO 45001 nema nikakvu vrijednost

Prečesto ljudi vjeruju da je OHSMS samo skupa papirna vježba bez prave vrijednosti. To nije točno ako sustav učinite da radi za vašu organizaciju. Cijela poanta OHSMS-a je spriječiti nezgode i bolesti na radnom mjestu. Pomoći će vam da neprestano poboljšavate svoje procese što će pomoći vašoj organizaciji da djeluje učinkovitije.

Mit 3 – ISO 45001 je samo za organizacije s opasnim operacijama

ISO 45001 nije samo za organizacije s opasnim operacijama. Dok certifikacija pomaže ovim organizacijama da se nose s rizicima na radnom mjestu, svaka organizacija može imati koristi od implementacije OHSMS-a. Ugradnjom sustava u vašu organizaciju poboljšat će se OH&S izvedba. Usklađenost s ISO 45001 znači da će sve organizacije imati uštede kroz smanjenje nezgoda i rizika na radnom mjestu.

Mit 4 – Nema potrebe za ISO 45001 ako je zakonski usklađen

Sve tvrtke trebaju biti u skladu sa zakonom bez obzira na to imaju li certifikat ISO 45001 ili ne. Usklađenost sa zakonima važan je dio OHSMS-a, ali je i više od toga. Kao dio implementacije, standard zahtijeva da ne samo identificirate zakonske zahtjeve za svoje poslovanje, već i da odredite kako ostati usklađeni i mjeriti svoju usklađenost na kontinuiranoj osnovi.

Mit 5 – Implementacija ISO 45001 je preteška

Može biti izazov implementirati ISO 45001 ako ne znate što radite. Ali ne mora biti teško. Angažirajte ISO stručnjaka da radi s vašom organizacijom kako biste dobili certifikat. Konzultant će raditi s vašim ključnim ljudima na razvoju jedinstvenih rješenja specifičnih za organizaciju i vaš način poslovanja.

Ne dopustite da vas mitovi zaustave

Ne dopustite da vas mitovi spriječe u implementaciji ISO 45001. Za uspjeh, prilagodite OHSMS procese kako bi zadovoljili potrebe osoblja i filozofiju vaše organizacije. OH&S je važan na svakom radnom mjestu.

Kontaktirajte nas već danas za Više informacija o ISO 45001 certifikatu.