Mnogo je mitova vezano kod implementacije ISO 45001. Prilikom uspostavljanja sustava upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHSMS) možete naići na nekoliko njih. Ne dopustite da Vas ovi mitovi obeshrabre u Vašem cilju. U ovom članku objašnjavamo pet glavnih mitova kako biste razumjeli razliku između činjenica i fikcije.

Mit br.1 – ISO 45001 stvara nepotrebnu dokumentaciju

Ovo je potpuna fikcija. Da, morate dokumentirati informacije za ISO 45001, ali je to povezano s Vašim procesima i načinom na koji oni utječu na ISO 45001. Kao tvrtka vjerojatno već imate nepisane procese. I starije tvrtke mogu imati dokumente koji ih usporavaju u njihovom poslovanju.

Najnovija verzija ISO 45001 ima manje zahtjeva za dokumentaciju. Dakle, trebate dokumentirati samo tamo gdje je to potrebno i relevantno za sustav, primjerice za smanjenje rizika i obuku zaposlenika. Kako ćete to učiniti ovisi o vrsti poduzeća i njegovoj veličini. A spremanje digitalnih verzija dokumenata može dodatno smanjiti Vašu dokumentaciju.

Mit br.2 – Implementacija ISO 45001 nema nikakvu vrijednost

Prečesto ljudi vjeruju da je ISO 45001 samo skupa papirna vježba bez prave vrijednosti. To nije točno ako sustav učinite da radi za Vašu organizaciju. Cijela poanta ISO 45001 je spriječiti nezgode i bolesti na radnom mjestu. Pomoći će Vam da neprestano poboljšavate svoje procese što će pomoći Vašoj organizaciji da djeluje učinkovitije.

Mit br.3 – ISO 45001 je samo za organizacije s opasnim operacijama

ISO 45001 nije samo za organizacije s opasnim operacijama. Dok certifikacija pomaže ovim organizacijama da se nose s rizicima na radnom mjestu, svaka organizacija može imati koristi od implementacije ovog sustava. Ugradnjom sustava u Vašu organizaciju poboljšat će se ISO 45001 izvedba. Usklađenost s zahtjevima ISO 45001 znači da će sve organizacije imati uštede kroz smanjenje nezgoda i rizika na radnom mjestu.

Mit br.4 – Nema potrebe za ISO 45001 ako je zakonski usklađen

Sve tvrtke trebaju biti u skladu sa zakonom bez obzira na to imaju li certifikat ISO 45001 ili ne. Usklađenost sa zakonima važan je dio OHSMS-a, ali je i više od toga. Kao dio implementacije, standard zahtijeva da ne samo identificirate zakonske zahtjeve za svoje poslovanje, već i da odredite kako ostati usklađeni i mjeriti svoju usklađenost na kontinuiranoj osnovi.

Mit br.5 – Implementacija ISO 45001 je preteška

Može biti izazov implementirati ISO 45001 ako ne znate što radite. Ali ne mora biti teško. Angažirajte ISO stručnjaka da radi s Vašom organizacijom kako biste najkvalitetnije bili usklađeni s zahtjevima standarda. Konzultant će raditi s Vašim ključnim ljudima na razvoju jedinstvenih rješenja specifičnih za organizaciju i Vaš način poslovanja.

Ne dopustite da vas mitovi zaustave!

Ne dopustite da vas mitovi spriječe u implementaciji ISO 45001. Za sve ostalo pobrinut ćemo se mi! Kontaktirajte nas već danas!