U poslovnom tjedniku za magazin Lider, Josip Britvić, direktor Top Consult Grupe, iznio je svoje mišljenje i rješenja za potencijalne rizike i opasnosti koji mogu proizlaziti iz rada izvan organizacije, koji je u zadnjih dvije godine u porastu.

Hibridni način rada kao posljedica globalne pandemije zahvatila je velik broj poduzeća širom svijeta koji su takav način poslovanja morali brzo prihvatiti, no na kraju se mali broj njih prilagodio na novo normalno. Informacijska sigurnost je izvan kontrole tvrtke te su tada poslovni procesi rizičniji od neovlaštenih pristupa i/ili korištenja podataka. Upravo u takvim situacijama, Josip Britvić, ističe važnost međunarodnog standarda za informacijsku sigurnost ISO 27001. Sustav ISO 27001 ima razvijene procedure i mjere u slučajevima sigurnosnih i ostalih incidenata koji mogu ozbiljno naštetiti tvrtki u obliku poslovnih gubitaka, gubitaka podataka a naposlijetku i gubitku reputacije i klijenata.
Za kraj je gosp. Britvić naglasio kako su alati za borbu i smanjenje rizičnog poslovanja izvan tvrtke najbolji u mjerama poput revizije postojećih ugovora sa zaposlenicima s naglaskom na tajnost i zaštitu podataka, boljeg definiranja prava pristupa osjetljivim informacijama tvrtke poput mailova i aplikacija te je izrazito važno kontinuirano podizanje svijesti i edukacija svih u sustavu kako bi osjetljiv sadržaj ostao očuvan.

Više o intervjuu pročitajte u tiskanom izdanju magazina Lider pod brojem 866 izdanog 6.svibnja 2022. godine ili putem pretplate u digitalnoj verziji na poveznici: https://lidertjednik.e-pages.pub/titles/lidertjednik/9210

Lider_logo